Érdekes téma a vezetői engedély megszerzése, pláne, ha még nem kezdtél bele. Kérdések, kérdések, és amin sokat szoktam mosolyogni, azok az irreális elvárások! Szeretem a rácsodálkozó tekinteteket (Tényleg ennyit kell várni?), majd a belenyugvó mosolyokat (Én nála szeretnék vezetni!) és végül idővel minden a helyére kerül...

 

Mi alapján válasszak oktatót?

 

A kérdés rendkívül FONTOS, mert az a személy, akit választasz egy életen át tartó tudást fog számodra nyújtani, így azt javaslom, hogy több tényezőt is gondolj át. Az iskolánknál a KRESZ vizsga után visszajönnek a tanulók és egy papírra felírják azoknak az oktatóknak a nevét, akik szimpatikusak számukra.

 

Javaslom nekik, hogy nézzék meg a honlapunkat, ahol fenn vannak az oktatók arccal és pár soros jellemzővel, valamint egy dinamikus videoklipp is segít nekik a választásban. Mindegyik autósiskola rendelkezik honlappal, ahol biztos találtok egy menüpontot, ahol fotóval, autóval, mosolygó tanulóval vannak lefotózva.

 

 

 

 

Az elsődleges SZIMPÁTIA rendkívül fontos a bizalom kialakulása érdekében. 30 cm-re ül majd melletted, hetente 2x találkoztok, amit mondd, el kell hinned neki, nem kételkedhetsz a szakmaiságában, el kell fogadnod a tanácsait, javaslatait, tanárként kell rá gondolnod.

 

Egy szimpatikus tanártól könnyebben tanul az ember.

 

De nem csak arcról lehet számunkra valaki szimpatikus. Ha az osztálytársadtól, kolléganődtől folyton azt hallod, hogy alig várja, hogy mehessen vezetni, és gördülékeny, boldog tanulási folyamatban vesz részt, akkor már eleve szimpatikussá válik számodra az az oktató. Akár nyert szépségversenyt, akár nem.

 

A szimpátia mellett a funkciós tényezőkre is gondolj. Mert lehet valaki szimpatikus, de ha csak délután 08:00 és 16:00 között oktat, akkor számíts rá, hogy rengeteget kell várni, hogy sorra kerülj nála. Ebben nincs semmi drámai dolog. A jogosítványszerzők nagy többsége 17-26 év közötti. Ők pedig iskolába járnak, vagy ha már kijárták az iskolát, akkor dolgoznak. Tehát nehéz egy olyan oktatóhoz bejutni, akihez délután tanulók hosszú sora jelentkezik.

 

A főállású oktatóknál kicsit jobb a helyzet. Ők csak ezzel a szakmával foglalkoznak, nincs mellékállásúk, vagy nem az oktatás a mellékállásuk, ezért reggeltől délutánig tudnak tanulókat fogadni. Persze ők is szabhatnak korlátokat maguknak/Neked.

 

 

 

 

 

 

Például:

Hétköznap csak 16:00-ig dolgoznak.

Hétvégén nem dolgoznak.

Hétvégén csak szombat délig dolgoznak.

 

Jogosan kérdezed, megtehetik-e ez az oktatók?

 

 

 

 

Hááát,… igen.

 

Az oktatók foglalkozási jogviszonyuktól függően, de valamelyest rendelkeznek egy önálló szokásjoggal, hogy életüket és szakmájukat összeegyeztessék.

 

Ezt érdemes az ügyfélirodában előre megkérdezni, utánajárni, hogy ki milyen rendszer szerint oktat. 

 

Tehát összefoglalva: NYOMOZZ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kérdezz utána az oktatónak, nézd meg fényképét.

 

Akár személyesen mutasson be egy ismerősöd, aki épp nála vezet!

 

Kérdezd meg az ügyfélirodát, ők kit javasolnak!

 

MAJD Dönts szimpátia alapján.

 

Tapasztalatom alapján az esetek 85%-ban az tanulók sikeresen kiválasztják a természetükhöz illő oktatót, a saját döntésük alapján. A saját döntés sokkal jobb kapcsolatot eredményez, mintha az ügyféliroda kijelölne számodra valakit. Fektess bele energiát.

 

Vigyázzatoka a gyalogosokra!

 

Üdv: Eszter, az iskolavezető